Чети етикета! Какво означават техническите спецификации на твоя апарат?

Когато избирате нов апарат, често в описанието му са включени неговите технически спецификации. Разбирате ли правилно какво може избраният апарат? Ще ви помогнем да научите.

Размерът има значение! Колко ампера да бъде вашият апарат?

Няма универсално правило за размера на токоизточника. Всеки апарат има диапазон на ефективна работа. Най-общо може да прецените така:

За леки ремонти на стомана, неръждаема стомана и алуминий, с дебелина на материала 4.8 mm – 130-амперов МИГ/МАГ или ВИГ заваръчен апарат с 20-30% ПВ ще свърши повечето неободими дейности.

За по-тежки ремонти или производство вземете МИГ/МАГ или ВИГ заваръчен апарат с най-малко 200 А и най-малко 40% ПВ. Запомнете, нуждаете се от достатъчно силен ток, за да направите подходящ провар.

Когато работите на високи ампери например над 150 А продължително време по методите МИГ/МАГ и ВИГ препоръчително е заваръчният апарат да се оборудва с водно охлаждане на горелката. То повишава производителността и запазва консуматива за по-дълго време.

При заваряването с електрожен различните размери електроди имат следната препоръчителна сила на тока: при електрод с дебелина ф. 2.5 мм се заварява с 60-90 ампера, ф. 3.25 мм с 80-140 А; ф.4.0 мм с 140-180 А и ф.5.0 мм с 170-210 А.

Какво е ПВ?

В описанията по-горе, но и в техническите характеристики на всеки апарат често срещаме съкращението ПВ. Зад него стои  – „Повторно включване“ или по-точно: Цикъл на повторно включване.

При ръчно заваряване, заваръчните апарати не работят постоянно в режим на заваряване. Това означава, че работа под товар се редува с период на почивка. Този период се повтаря, за да се образува режима на работа заваряване. Този режим се характеризира като продължителност натоварване или продължителност на включване ПВ измерва се в проценти (%). При евро стандартите ПВ-то се определя при температура от 40 ° C и 10 минутен режим на работа. С ПВ се отбелязва броят на минутите в този 10-минутен цикъл, в които заварчикът може да работи, преди апаратът да прекъсне работа за охлаждане.

На практика, дори апаратът да може да издържи 10-минутен цикъл непрекъсната работа, научно доказано е че, човек може да работи без прекъсване не повече от 60% от цикъла, а именно 6 минути. Така че за професионални модели ПВ-то рядко надвишава 60% при максимален ток и в повече случай, това е напълно достатъчно.

Именно тук идва съществената разлика в цената на апаратите на пазара!

Например, комбинираният апарат на Miagtronic – RallyMig 160 A, при 2оC температура ще работи с 40% ПВ на пълна мощност от 160 А. Т.е. той ще изключи след 4 мин работа и ще се охлажда 6. Но, както споменахме по-горе, ако заварявате по-тънък метал и ви е нужен по-слаб ток, апаратът ще издържи повече. В пълният 6-минутен цикъл, през който може да работите без прекъсване самият вие, апаратът може да работи на 145 А, а при 100% ПВ – апаратът няма да прекъсне работа за охлаждане през целия 10-минутен цикъл, ако е настроен на цели 135 А. Апаратът ще издържи, но ще издържите ли Вие?

Затова, четете етикета!

Степен на защита

При работата със заваръчния апарат той може да бъде подложен на всякакви вътрешни и външни условия. Затова, при избора е важно да се гледа неговата степен на защита. Тя се означава с двете латински букви IP. Обикновено след тези букви има две цифри, например IP 23 първата цифра (2) показва нивото на защита от твърди частици, а втората (3) показва защита от течности. Най-често срещаната степен на защита IP23 означава, че с апарата може да се работи във влажна среда, каквато е например мъглата или слаб дъжд. Малко по-водоустойчиви са апаратите със степен на защита IP23S.

Допълнителни функции

Освен всичко изброено, според спецификата на вашите заваръчни дейности може да се наложи да оборудвате вашия апарат и с допълнителни функции.

Например:

PFC – Power Factor Correction 

 Предпазва от пад на напрежението, ако ви се налага да работите с дълги захранващи кабели или да използвате напрежение от генератор.

Импулсно заваряване 

Импулсното МИГ/МАГ заваряване обикновено се използва за заваряване на алуминий. Създава концентрирана дъга и разлива добре заваръчния шев. Използва се още и за заваряване на черни стомани, като премахва изцяло отделените пръски.

При импулсното ВИГ заваряване, токът се дели на импулсен и фонов според зададената честота на импулса. Фоновият ток е проценти от импулсния ток. При заваряване с импулс имаме по-малка деформация при тънки материали под 1.0 мм.

Разгледайте още функции

Ако все още не можете да прецените какво ви е необходимо – и за това е измислено решение! Migatronic създаде серията SIGMA Select – модулни телоподаващи заваръчни апарати. Може да закупите базов телоподаващ апарат и постепенно да надграждате с необходимите за вашата дейност функции.

 

 

 

 

 

Ползите от Migatronic RallyMig 161i – комбиниран заваръчен апарат за всеки сервиз

RallyMIG 161i  на Migatronic е напълно синергичен, комбиниран заваръчен апарат, който изисква да настроите единствено използваните тел и материал. Няма нужда да губите време в настройване на скоростта на телоподаване или напрежението.  С този апарат само включвате, натискате бутона и започвате работа без допълнителни настройки.

Когато работите навън, в работилница или сте сам, този МИГ/МАГ инвертор е точно за вас.  Апаратът може да работи без газ с обърнат поляритет, с чист аргон, чист CO2 или смесен газ. Ако заварявате или използвате за завароспояване, със сигурност ще намерите програма точно за вашата дейност.

За онези от вас, които при работата си имат нужда от дълги захранващи кабели, не търсете повече. С функцията на Migatronic RallyMIG – Power Factor Corrected (PFC) може да използвате дълги захранващи кабели без да се опасявате от пад на напрежение.

От друга страна, може би искате да заварявате в малко помещение или гараж? Този апарат може да работи най-малко с 20 A  и с тел с дебелина 0.6mm. Дори и при най-тънкия материал, ще откриете, че имате невероятен контрол над заваряването.

Към включения в комплекта МИГ/МАГ бренер може да бъде добавено дистанционно управление за настройване на силата на тока. Контролерът се добавя изключително лесно, без необходимост от инструменти.

Мултипроцесен заваръчен апарат 3-в-1
Този апарат може всичко. Доказан МИГ/МАГ, удобен РЕДЗ и полезен ВИГ с контактно палене – всичко в една кутия.
Може да добавите ръкохватка за електрожен, ВИГ горелка, дистанционно на МИГ/МАГ бренера, дори и количка за вашия апарат.

RALLYMIG 161i
Диапазон на тока,А20-160
Зах. напрежение +/- 15 %, V1х230
Предпазител, А16
ПВ, 100% при 20°C, A/V135
ПВ, 60% при 20°C, A/V145
ПВ, 40% при 20°C, A/V160
Степен на защитаIP 23S
Напрежение на празен ход, V90
Размери (ВxШxД), мм370x230x450
СтандартиEN/IEC60974 -1. - 5. -10.
Тегло, кг13

Още Технически характеристики

Апаратът може да бъде закупен на изплащане от 3 до 60 месеца с TBI или Unicredi Leasing. За запитвания – тел: 0888 622 416!

Маунт прес ЕООД стана партньор на eMag

Маунт прес ЕООД вече е партньор на eMag. Така част от продуктите, които предлага компанията вече са достъпни онлайн до голяма аудитория.  Платформата на еMag предлага 24-часова доставка, а всички продукти могат да бъдат закупени на изплащане.

Заваръчните апарати и консумативи, които предлагаме в палтформата могат да бъдат разгледани тук. 

 

Стоки на изплащане

Фирма „Маунт прес“ ЕООД сключи договори с TBI Credit и Unicredit Leasing.

Всички продукти, предлагани от нас могат да бъдат закупени на изплащане от 3 до 60 месеца.

Одобрението е в рамките на същия ден.

Не чакайте, купете нужното още днес!

MIGATRONIC COWELDER – евтина стъпка към роботизирано заваряване

Колаборативният робот за МИГ/МАГ заваряване CoWelder е най-новият продукт на датската компания за професионална заваръчна техника Migatronic. Той се налага с бързи темпове на пазара заради своите компактни размери и изключително лесно инсталиране и програмиране.
CoWelder e от семейството на „коботите“ – колаборативни роботи, работещи заедно с човека в споделено работно пространство. Това е и първият СЕ-сертифициран кобот за заваряване.
CoWelder може да подобри производството на малки и по-големи серийни компоненти, предоставяйки непрекъснато заваряване с високо качество. Шест-осното рамо се придвижва бързо между различни заваръчни позиции. По този начин то може да заварява много по-бързо, отколкото на ръка. Работната ефективност се увеличава, а вие освобождавате опитните заварчици да вършат други, по-сложни задачи. Така пестите време и пари.
ЛЕСНО ИНСТАЛИРАНЕ И ПРОГРАМИРАНЕ
Инсталирането на CoWelder във вашето производство отнема съвсем малко време и може да започнете работа още от първия ден. Коботът пристига напълно окомплектован и готов за инсталиране. Той може да бъде поставен върху всяка заваръчна маса, без нужда от допълнително работно пространство.
Програмирането на кобота е лесно и интуитивно. Оператори без никакъв опит в програмирането могат лесно да се научат как да работят с робота.
В процеса на работа запаметявате вече програмираните детайли в каталог, като може лесно да ги извиквате или превключвате по всяко време.
CoWelder е евтина стъпка в автоматизацията, а инвестицията в него бързо се изплаща!
CoWelder се предлага в две версии, в зависимост от дължината на рамото. Той работи в ралични комбинации апаратите с най-новата серия на Migatronic – Sigma Select. Модулни инвертори с възможност за обновяване, при които може да добавяте нужните ви функции и опции тогава, когато са ви необходими, без да е нужно да закупувате напълно нов апарат.
Коботът има отличен заваръчен резултат при черна и неръждаема стомана, алуминий и специални сплави. Разполага с опция за импулсно заваряване, както и други технологии на MIGATRONIC.
През есента се очаква и версията на кобота за ВИГ заваряване.
Продуктът се предлага на българския пазар от фирма Маунт прес ЕООД, официален вносител и сервизен партньор на Migatronic за България. Телефон: 0888 622 416, email: office@zavarachniaparati.com

Виж характеристики

CoWelder – колаборативен робот за заваряване

CoWelder e най-новата разработка на датския производител на заваръчна техника Migatronic. Колаборативният робот за МИГ/МАГ заваряване влезе на пазарите в Западна Европа в началото на годината, а вече се разпространява и на целия континент. В България официален вносител е фирма Маунт прес ЕООД.

Колаборативният робот може с право да бъде наречен пръв помощник на заварчика. Той изпълнява с прецизност и лекота серии заварки. Така се повишава продуктивността и се гарантира еднаквост на качеството на продукцията.

Сред предимствата на Cowelder са ниската му цена, лесната и бърза настройка. Короботът се доставя готов за работа, а инсталацията му отнема по-малко от час. Той може да бъде поставен на всеки заваръчен плот, без необходимост от осигуряване на специално помещение, както е при тежките индустриални роботи.

Най-важното  – за програмиране на CoWelder не са нужни специални умения. За създаване на траектория на заваряване може лесно да бъде обучен всеки заварчик. Създаването на програма за коробота отнема по-малко от час.

 

CoWelder е създаден за извършване на прости заварки. Има и ограничение в работната площ.

CoWelder се предлага в 14 конфигурации от заваръчни апарати от сериите на Migatronic Omega и Sigma Sеlect. Изборът на апарат от серията Sigma Select пък дава възможност за постепенен ъпгрейд на вашия заваръчен апарат.

За повече информация и ценови оферти – тел. 0888 622 416.

 

 

Migatronic на MachTech 2018 в София

Фирма Маунт прес ЕООД представи най-новата серия на Migatronic – Sigma Select на изложението MachTech, което се проведе от 26 до 29 март в София.

Посетителите имаха възможност да се запознаят с функционалностите на новия модулен апарат, както и да го тестват.

По време на изложението посетителите имаха възможност да разгледат и останалите топ продукти на марката за МИГ/МАГ, ВИГ и РЕДЗ заваряване – Omega Yard 300, RallyMig 160, апаратите от серията Focus.

Разгледайте и Великденските промоции!

 

Новата серия на Migatronic – Sigma Select ще бъде представена на Mach Тech§Inno Tech Expo

Маунт прес ЕООД, официален вносител на датската компания Migatronic, представя новата серия заваръчни апарати Sigma Select по време на изложението Mach Тech§Inno Tech Expo в София от 26 до 29 март.

migatronic sigma select завваръчни апаратиИновативните модулни апарати за МИГ/МАГ заваряване се асемблират съобразно индивидуалните нужди на всеки клиент, а в бъдеще към вече закупения апарат могат да бъдат добавяни нови опции и функции.

На щанда на Маунт прес ЕООД могат да бъдат видени и тествани и други продукти на Migatronic, сред които комбинирания апарат 3-в-1 (МИГ/МАГ, ВИГ и РЕДЗ) RallyMig 160A, удароустойчивия Omega Yard 300 A, както и решения за ВИГ заваряване.


В рамките на изложението всички продукти могат да бъдат закупени с отстъпка! Заповядайте на щанд D9 в зала 4.

Sigma Select – новата МИГ/МАГ серия на Migatronic

В началото на 2018 г. Migatronic представи своята нова серия заваръчни апарати за МИГ/МАГ и РЕДЗ заваряване. Sigma Select се предлагат с 300, 400 и 550 А инверторни токоизточници migatronic sigma select завваръчни апаратис вградено или отделно телоподаване.

 

Sigma Select e първата модулна серия на Migatronic. Така всеки може сам да асемблира своя апарат според собствените си нужди. Изборът е измежду три токоизточника и три панела (Basic, Synergic и Pulse).

Сами избирате и своя програмен пакет с включени интелигентни функции за по-добро заваряване.

sigma select migatronic

Така при необходимост на по-късен етап може да дооборудвате своя апарат с още функции. По този начин избягвате нуждата да купувате апарат с ненужни за момента функционалности, само защото може да ви потрябват в бъдеще.

Апаратите от серията Sigma Select ще бъдат представени на изложението Mach&Inno Tech в Интер Експо Център в София от 26 до 29 март. Търсете ни на щанд D9 в зала 4.

Rallymig 160 А – комбиниран МИГ/МАГ, ВИГ, РЕДЗ заваръчен апарат

Комбинираният апарат Rallymig 160 A от Нова година вече е на нова, по-изгодна цена! Характеристиките на апарата вижте тук.

Официално представяне на монофазния комбиниран заваръчен апарат Rallymig 160 A с превод на обясненията! 

Rallymig 161 i
Rallymig 161 i е малък, монофазен 230 V инверторен заваръчен апарат. Комплектът включва токоизточник, бренер и захранващ кабел. При поръчка всичко това е поставено в кутия.
Този мултипроцесорен заваръчен апарат може да работи с три различни процеса. Това са МИГ/МАГ заваряване, известно и като CO2 заваряване, както и РЕДЗ и ВИГ заваряване. Но ще се върнем към това малко по-късно.
Първо трябва да включим захранването. Заваръчният апарат работи на 230 V – токът, който имаме вкъщи. Има само едно нещо, в което трябва да се уверим, преди да заваряваме – че контактът е заземен.
Допълнително може да монтирате C block, одобрен да осигури заземяването. Алтернативно, може да закупите адаптер. По този начин се уверяваме, че заваръчният апарат е добре заземен и безопасен за употреба.
Какво може да заваряваме с Rallymig? Може да заваряваме почти всичко. В апарата имаме трите процеса. Стандартно този апарат се доставя с МИГ/МАГ бренер, който може да бъде позициониран. По този начин ние може да достигнем навсякъде, без значение колко трудно достъпно е мястото за заваряване.
Може да заваряваме почти всичко – напр. градинските мебели, барбекюто, мотопедът в гаража.
При МИГ/МАГ процесът се използва тел на ролка, бутилка със защитен газ, който може да бъде CO2 и бренер. Това е първият процес.
Вторият процес е РЕДЗ – ръчно-електродъгово заваряване. Това изисква допълнителна ръкохватка, която трябва да бъде поръчана към апарата. РЕДЗ ръкохватките са малки и удобни, като само трябва да поставите електрода. Електродът се избира според основния материал, който ще заварявате.
Третият процес е ВИГ заваряване. Той обикновено се използва за по-малки дебелини на материала. Например черна стомана, или обикновено желязо, както и за неръждаема стомана. За тази цел трябва да използваме малка, удобна ръчна горелка с вентил, който контролира дебита на газа. Вместо ролка тел поставяме електродни пръчки.
Сега ще ви покажем вътрешността на апарата: Помещението за ролката тел може да побере 5-килограмова ролка тел. Тя може да бъде различни видове, в зависимост от основния материал, който ще заваряваме. За да прокараме тела към бренера, имаме телоподаващо устройство, което трябва да отворим и да прокараме тела. Отваряме и затваряме, като затягаме тела съобразно нуждите ни. Телоподаващите ролки, които подават тела, се предлагат с 0.8 или 1.0 мм канали, за да съвпаднат с различните размери на тела.
Rallymig 161 I предлага обръщаем поляритет. Обикновено имаме поляритет (+), но някои телове без защитен газ, познати като самозащитна тел, изискват поляритет (-).
Накрая ще ви покажем, как да използвате SD картата със заваръчния апарат. Тя е същата като тази, която имате във вашия фотоапарат. Заваръчният апарат има SD порт, откъдето може да бъде обновен вашия софтуер или може да въведете настройки за нов вид тел, газ или друга заваръчна програма. Това прави заваръчният апарат винаги нов, защото той винаги работи с най-новия софтуер.
Сега ще обясним малко за контролния панел. Първо трябва да включим апарата. Той прави автоматична проверка, след което е готов за работа. Преди да започнем заваряване трябва да направим някои настройки. Започваме с настройване на заваръчния ток. Той може да бъде настроен до 160 А. Продължаваме със скоростта на телоподаване и дебелината на заварявания материал. Това е много важен параметър. Когато настроим дебелината на материала, апаратът автоматично настройва заваръчният ток, който е подходящ за тази дебелина.
Сега ще погледнем към вторичните параметри. Те са в сиво, докато основните параметри са в зелено.
Може да изберете заваръчен процес. Той може да бъде РЕДЗ, ВИГ или МИГ/МАГ. В следващата колона избираме материалът, който искаме да заваряваме. Той може да бъде черна стомана, неръждаема стомана или алуминий. В третата колона избираме дебелина на заваръчната тел. Тя може да бъде 0.6, 0.8 или 1.0 мм. Накрая са вторичните параметри. Под вторични параметри разбираме фините настройки. Фините настройки на заваръчния апарат са нещо като фините настройки на радиото в автомобила, когато, например, искате малко повече бас.
Наричаме го – включи, натисни, заварявай!

Характеристиките на апарата вижте тук. Апаратът може да бъде закупен и на изплащане от 3 до  60 месеца!