Адрес : МАУНТ ПРЕС ЕООД
гр. София, бул. Петър Дертлиев 4
Тел : 0888 622 416
Е-mail : office@zavarachniaparati.com
Раб. време : 9-18 ч.
Понеделник-Петък

Какъв заваръчен апарат да изберем за селското стопанство?

ноември 07, 2022

от admin Заваряване и технологии 0 коментари

Какъв заваръчен апарат да изберем за селското стопанство е въпрос, често задаван ни от собственици на ферми и земеделски производители.

Фермите се сблъскват с голямо разнообразие от ремонти и проекти, изискващи заваряване. Така че наличието на правилния заваръчен апарат зависи от много фактори. Трябва ли да го занесете до обект или можете да донесете работния материал до апарата? Кой процес (МИГ/МАГ, ВИГ или РЕДЗ) отговаря на вашите нужди?

За да ви помогнем да определите правилния заваръчен апарат за селското стопанство, разгледайте следните въпроси:

 • Как ще го използвате?
 • Какви често срещани дебелини на метала заварявате?
 • Трябва ли апаратът да се транспортира лесно до различни части на фермата?
 • Какъв процес на заваряване е подходящ за вас?
 • Заваръчен ремонт и производство във фермата

Типичните приложения за заваряване в селското стопанство включват:

 • Заваряване на стоманени рамки (тръби) на място за доилна зала
 • Изкърпване на ламарината на комбайни и друга техника
 • Ремонт на алуминиеви поливни тръби
 • Ремонт на вагони, сеялки, разпръсквачи и други машини, които могат да се повредят на полето
 • Заваряване на летвите за кошара за животни
 • Изграждане на огради
 • Наваряване на кофи и оборудване за обработка на почвата
 • Повторно закрепване на теглич с A-рамка на ремарке за добитък
 • Ремонт на резервоари за пръскачки от неръждаема стомана
 • Закрепване на алуминиеви колектори на двигателя
 • И много други

Тъй като различните приложения понякога изискват различни процеси на заваряване, изборът на правилния заваръчен апарат за вашата дейност е важен.

Най-често срещаните процеси на заваряване, използвани за металообработка, са заваряване с електрожен, MИГ/МАГ, флюсово заваряване и ВИГ заваряване. Имайте предвид, че МИГ/МАГ и заваряването с флюсова тел могат да се извършват от един и същи апарат и, че ВИГ апаратите с аргон обикновено също могат да работят като електрожен.

За съжаление, няма един единствен процес на заваряване, подходящ за всички ситуации на заваряване. Поради тази причина е необходимо да се претеглят предимствата и недостатъците на всеки процес на заваряване:

ПроцесМИГ/МАГФлюсова телВИГРЕДЗ
МеталЧерна и неръждаема стомана, алуминийЧерна и неръждаема стоманаВсички металиЧерна и неръждаема стомана
Дебелина на материалаНад 0,5 ммНад 3 ммНад 0,7 ммНад 3 мм
Скорост на заваряванеМного високаМного високаМного бавнаБавна
Изисквания уменияПо-малко уменияПо-малко уменияПовече уменияПовече умения
ЦенаУмеренаУмеренаВисокаНиска
Цена на разходитеНискаНискаВисокаВисока

Какъв размер заваръчен апарат за селското стопанство да купя?

Един от начините за класифициране на мощността на токоизточниците за заваряване е според това колко ампераж могат да генерират при даден работен цикъл. Работният цикъл е броят минути от 10-минутен цикъл, в който заварчикът може да работи. Например Sigma One 300 може да достави 240 ампера мощност при 60% работен цикъл. Апаратът може да заварява непрекъснато при тези ампери за шест минути и след това трябва да се охлади през останалите четири минути, за да предотврати прегряване.

След това помислете върху това, че тънките метали изискват по-малко сила на тока, а по-дебелите метали изискват повече. Например, за заваряване на стомана с дебелина 1.8 мм с едно минаване са необходими приблизително 70 ампера, докато заваряването на 5-6 мм стомана с едно минаване изисква приблизително 180 ампера.

Фразата „с едно минаване“ е ключът, тъй като могат да се направят много минавания за заваряване на по-дебел материал. Това обаче отнема повече време, така че може да превишите работния цикъл на апарата и да прекарате повече време в чакане, отколкото в заваряване, ако сте избрали апарат с по-ниска мощност.

omega-300-yard-migatronic-заваръчни-апарати
Omega 300 Yard – телоподаващ апарат с импулс, специално разработен за заваряване във външни условия

За леки ремонтни работи на стомана, неръждаема стомана и алуминий – от ламарина до материал с дебелина 0,5 мм – телоподаващ апарат от 130 до 160 ампера с 30 процента работен цикъл може да свърши много от заваръчните работи в селското стопанство. За по-тежки ремонтни или производствени работи — тегличи на ремарке, оси, наваряване — помислете за 200 до 300-ампера МИГ/МАГ апарат с 40 до 60 процента работен цикъл или електрожен с мощност 160 до 250-ампера.

Не забравяйте, че се нуждаете от достатъчен ампераж, за да осигурите правилно проникване при коренния (първи) провар и не можете да компенсирате лошия коренен провар с последващи. Реалният използван ампераж зависи от вида на заваръчния шев (челен, припокриващ, ъглов), позицията на заваряване (плоска, вертикално надолу, вертикално нагоре, нагоре), диаметъра на електрода, вида на защитния газ и други фактори.

Черна стомана1,6 мм2,4 мм3 мм6,5 мм10, 2 мм
Електрожен20-4540-9080-130250-350300+
МИГ/МАГ100-120125-145140-150180-190300+
Флюсова тел110-125140-155170-190430-470
ВИГ55-9090-12095-130245-330330-440
Приблизителни амперажи, използвани за заваряване на различни дебелини черна стомана

Преносимост

Можете ли да занесете работния материал до заваръчния апарат или апаратът трябва да отиде на обекта? Има ли захранване при втория вариант? Малките апарати, като RallyMig 160 A, тежат 13 кг и работят с монофазно захранване. Като използвате флюсова тел, можете да премахнете нуждата от бутилка със защитна газ за допълнителна преносимост.

pfc-power-factor-correction
Функция PFC за работа с дълги захранващи кабели и генератор

За ремонти или повреди, които се случват далеч от електрически контакт, обмислете закупуването на генератор. Функцията PFC на повечето апарати на MIGATRONIС ще ви позволи да работите с дълги кабели и генератор без пад на напрежението.