Адрес : МАУНТ ПРЕС ЕООД
гр. София, бул. Петър Дертлиев 4
Тел : 0888 622 416
Е-mail : office@zavarachniaparati.com
Раб. време : 9-18 ч.
Понеделник-Петък

Автоматизирано заваряване: Migatronic Automation реши проблема с нарастващия брой поръчки на компания за мебелни части

декември 17, 2021

от admin Заваряване и технологии 0 коментари

Автоматизираното заваряване все повече навлиза в индустрията, която се бори да повиши обема на продукцията си, запазвайки безупречно качество.

Такъв е проблемът и на норвежката компания Aarsland Stål & Lakk AS.

В продължение на почти две десетилетия компанията предоставя услуги в областта на заваряването и праховото боядисване на стомана, поцинкована стомана и алуминий на няколко индустрии. Фирмата, със седалище във Вигрестад в западната част на Норвегия, произвежда и компоненти за рамки за мебели, парапети, селскостопанска техника и компютърни екрани.

Компанията стартира като част от производствената линия в Aarsland Møbelfabrikk AS, водещ норвежки производител на мебели за офиси, училища и други публични институции. През 2018 г. въз основа на нарастващия обем поръчки, компанията осъзнава, че притежава огромен потенциал за растеж. Оттогава потокът от поръчки е в постоянно нарастваща тенденция, поради което компанията наскоро инвестира в автоматизирана роботизирана клетка от Migatronic Automation:

От създаването си ние инвестирахме в съвременни заваръчни решения с цел непрекъснато оптимизиране на нашето производство. Инвестирахме в клетка-робот, за да продължим да растем и да спазваме нарастващия поток от поръчки. Техническото ниво на робота надмина всичките ни очаквания, казва Рой Меланд, който отговаря за ежедневните операции в Aarsland Stål & Lakk.

Заваръчно решение на бъдещето

Aarsland Stål & Lakk произвежда и обработва основно компоненти за Aarsland Møbelfabrikk, като подрамки за офис маси и училищни маси, както и компоненти за асансьори. Тези компоненти обикновено се произвеждат на партиди до 500 наведнъж. Поради нарастващия обем на поръчки, Aarsland Stål & Lakk осъзнават необходимостта от рационализиране на процеса на заваряване, за да се подобри ефективността на производството:

Често заваряваме големи партиди наведнъж. Преди заварявахме всички компоненти ръчно, което беше трудна повтаряща се работа за нашите заварчици. Сега новата роботизирана клетка върши работата и ги улеснява. Таблото за синхронизация с моторно задвижване позволява на робота да заварява компоненти, докато нашите оператори отстраняват готовите компоненти или поставят нови детайли. Това до голяма степен рационализира нашето производство и подобри ефективността, казва Рой Меланд.

Клетката на робота беше 100 % точна при първото движение, а финалът на големите партиди заварки вече е красив и еднакъв. Високотехнологичният токоизточник на Migatronic е много ефективен и мощен. Той разполага с импулсна функция и интелигентно управление на газа, което намалява разливането на заваръчния шев, както и разхода на газ. Като се има предвид всичко, клетката на робота е намалила значително времето за производство и разходите ни и ако приемането на поръчки продължава да се увеличава, можем да инвестираме в още една клетка-робот. Ако знаехме от самото начало, че е толкова добър, щяхме да го купим преди пет години. От наша гледна точка, роботизираните клетки са бъдещето в заваръчната индустрия, продължава Рой Меланд.

Съвместно с Aarsland Stål & Lakk, Migatronic Automation също е персонализирала множество операции за роботизираната клетка, което й позволява лесно да заварява пет различни стоманени рамки за масите, доставени от производителя на мебели:

Новите многофункционални тела се справят с няколко детайла наведнъж и са персонализирани за нашето производство на различни рамки за мебели. Това е намалило броя пъти, в които нашите оператори трябва да обменят приспособления, и е намалило времето за производство. Таблото за синхронизация на клетката може също да завърта персонализираните тела. Това прави клетката изключително гъвкава и ни спестява допълнително време и ресурси, обяснява Рой Меланд.

Поддръжка от Migatronic Automation през целия процес


Преди да инвестират в новото си решение за автоматизирано заваряване, Aarsland Stål & Lakk се съветва с други местни компании, които препоръчват Migatronic Automation:Чували сме за други доставчици на роботи, но не всички от тях са имали опит в проектирането на персонализирани решения за заваряване. Още от самото начало разчитахме на експертния опит и способността на Migatronic Automation да дава съвети за персонализирани заваръчни решения за металообработването. Преди да започнем нашето сътрудничество, се чувствахме несигурни относно способността си да управляваме най-съвременните роботи за заваряване. Оказа се обаче доста лесно, казва Рой Меланд.

С цел да се намери най-оптималното решение за заваряване, което да се впише в производствената линия на Aarsland Stål & Lakk, Migatronic Automation кани представители на компанията да посетят компания в Дания с подобна роботизирана клетка в производството си.

Това посещение ни убеди, че Migatronic Automation е правилният избор за нас. Когато клетката на робота беше готова, бяхме поканени отново в Дания, за да изпробваме функциите на заваръчния робот и да се уверим, че той е в състояние да заварява нашите продукти. След това той беше изпратен в Норвегия, където Migatronic Automation го инсталира и проведе курс за програмиране за нашите оператори. Роботизираната клетка беше напълно работеща няколко седмици след функционалния тест, казва Рой Меланд.

Клетката за автоматизирано заваряване работи с пълен капацитет от внедряването си в производството. Редките проблеми, които са възникнали, са диагностицирани и разрешени от цифровия сервизен център на Migatronic Automation.

От самото начало клетката на робота работи гладко, а Migatronic Automation предлага превъзходно обслужване. В случай на проблем, техният сервизен център влиза в клетката на робота и го решава веднага, казва Рой Меланд.

За Migatronic Automation

Migatronic Automation е специализирана в заваръчни технологии, роботизирани приложения и разработване на приспособления и е сред най-добрите европейски интегратори в областта на автоматизираното МИГ/МАГ, ВИГ, плазмено и лазерно заваряване. Компанията е сертифицирана по стандарта ISO 9001 за управление на проекти и е разработила и инсталирала над 2000 персонализирани автоматизирани заваръчни решения в Европа, САЩ, Китай и Индия от 1985 г. насам.