Адрес : МАУНТ ПРЕС ЕООД
гр. София, бул. Петър Дертлиев 4
Тел : 0888 622 416
Е-mail : office@zavarachniaparati.com
Раб. време : 9-18 ч.
Понеделник-Петък

Защо заваръчните апарати на Migatronic са зелени

април 20, 2021

от admin Заваряване и технологии 0 коментари

През 2020 година производителят на заваръчни апарати Migatronic отпразнува своя златен юбилей. Компанията е основана през 1970 година в градчето Fjerritslev, Северна Дания.

От 1987 г. Ове Годиксен работи в сервиза на Migatronic, а през годините опитният сервизен техник е изградил и ремонтирал заваръчни машини с всякакви размери и форми.

По този начин той има задълбочени познания за развитието на заваръчната технология през годните и въпреки че технологията е направила няколко огромни скока, старите заваръчни апарати все още имат своето място, казва той.

58-годишният Ове Годиксен започва кариерата си като автомобилен механик през 1977 г. в стария сервиз на BP във Fjerritslev. По това време той само е чувал за двамата предприемачи, Ричард Хааструп и Йорн Родбро, които по това време експериментират със заваръчна техника в мазе в съседния град Бондеруп.

И двамата работят за местния механик, където един ден пристига продавач от Bach & Uhrenfeldt, който иска да им продаде заваръчен апарат. Но те мислят, че лесно могат сами да направят такава машина. 14 дни по-късно продавачът отново идва, а Хааструп и Родбро му показват своя заваръчен апарат. Той привлича интереса на търговеца, който решава да пробва да го продаде, разказва Ове Годиксен за старта на Migatronic пред изданието Jernindustri.dk. Той разкрива и откъде идва характерният зелен цвят на апаратите:

Както много други стартиращи компании, Migatronic – или Haastrup & Rødbro, както се наричаше по онова време – първоначално не разполагаха с толкова пари в ръцете си. Следователно те са боядисали заваръчните апарати с боя, получена от Fjerritslev Maskinforretning, която по онова време е продавала зелени на цвят трактори Deutz. Така цветът и на заваръчната техника става зелен.

През 1987 г. самият Ове е нает от далновидната група и до днес той все още работи в сервиза на Migatronic във Fjerritslev.

Там, преди 33 години, започва да произвежда популярния заваръчен апарат AutoMig, който се изнася на чужди пазари както под собствената марка на Migatronic, така и под марката на автомобилопроизводители.

По това време ние произвеждахме масово стандартни апарати, до 2500 машини на поръчка. Те бяха продавани на производители на автомобили във всички краища на света от Швеция и Германия до САЩ, разказва той и обяснява, че поръчките са започнали да намаляват през годините заради високото качество и дълготрайността на машините:

AutoMig е добър, старомоден заваръчен апарат. Те много рядко се чупят и това очевидно е повлияло на допълнителните продажби по това време. Все още ги срещаме и до днес, когато идват на сервиз. Няколко частни и професионални заварчици все още използват AutoMig, така че все още има живот в старите заваръчни машини.

Според Ове Годиксен, производителите на заваръчна техника в началото на 90-те години започват да се фокусират върху разработването на нови технологии. Това важи особено за инверторната технология, която първоначално е изобретена през 80-те години и оттогава е разработена и усъвършенствана.

С развитието на инверторната система заваръчната индустрия направи голям скок. Заваръчен апарат, който преди тежеше от 80 до 100 килограма, сега значително намалява до около 20 килограма. Технологията просто се подобряваше и след това последваха преносими TIG машини, DC машини и т.н.

Те обаче не са съпоставими със съвременните апарати, при които според Ове Годиксен непрекъснато се разработват нови технологии за заваряване, които помагат за автоматизиране на металопреработвателната и машинната индустрия.

Може да бъде предизвикателство да поправите софтуерно базирана машина, тъй като не винаги можем да влезем и да измерим къде е възникнала грешка. За щастие в Migatronic имаме много опитни хора, които винаги са готови да ни помогнат, ако софтуерът дава проблем. Освен това често ни изпращат на курсове, така че постоянно сме в крак с най-новите технологии, казва той и посочва, че вижда цифровизацията като необходимост:

Автоматизацията и по-високата ефективност са предпоставка, за да можем в Дания да се конкурираме с чуждестранните пазари – особено Китай и Индия. Така че, въпреки че понякога може да е трудно да се справим, цифровизацията и автоматизацията определено са към по-добро, казва Ове Годиксен.

Add a Comment

Your email address will not be published.

+ 72 = 76