Адрес : МАУНТ ПРЕС ЕООД
гр. София, бул. Петър Дертлиев 4
Тел : 0888 622 416
Е-mail : office@zavarachniaparati.com
Раб. време : 9-18 ч.
Понеделник-Петък

Чети етикета! Какво означават техническите спецификации на твоя апарат?

ноември 13, 2018

от admin Заваряване и технологии 0 коментари

Когато избирате нов апарат, често в описанието му са включени неговите технически спецификации. Разбирате ли правилно какво може избраният апарат? Ще ви помогнем да научите.

Размерът има значение! Колко ампера да бъде вашият апарат?

Няма универсално правило за размера на токоизточника. Всеки апарат има диапазон на ефективна работа. Най-общо може да прецените така:

За леки ремонти на стомана, неръждаема стомана и алуминий, с дебелина на материала 4.8 mm – 130-амперов МИГ/МАГ или ВИГ заваръчен апарат с 20-30% ПВ ще свърши повечето необходими дейности.

За по-тежки ремонти или производство вземете МИГ/МАГ или ВИГ заваръчен апарат с най-малко 200 А и най-малко 40% ПВ. Запомнете, нуждаете се от достатъчно силен ток, за да направите подходящ провар.

Когато работите на високи ампери, например над 150 А, продължително време по методите МИГ/МАГ и ВИГ препоръчително е заваръчният апарат да се оборудва с водно охлаждане на горелката. То повишава производителността и запазва консуматива за по-дълго време.

При заваряването с електрожен различните размери електроди имат следната препоръчителна сила на тока: при електрод с дебелина ф. 2.5 мм се заварява с 60-90 ампера, ф. 3.25 мм с 80-140 А; ф.4.0 мм с 140-180 А и ф.5.0 мм с 170-210 А.

Какво е ПВ?

В описанията по-горе, но и в техническите характеристики на всеки апарат често срещаме съкращението ПВ. Зад него стои  – „Повторно включване“ или по-точно: Цикъл на повторно включване.

При ръчно заваряване, заваръчните апарати не работят постоянно в режим на заваряване. Това означава, че работа под товар се редува с период на почивка. Този период се повтаря, за да се образува режима на работа заваряване. Този режим се характеризира като продължителност на натоварване или продължителност на включване (ПВ). Измерва се в проценти (%). При евро стандартите ПВ се определя при температура от 40 ° C и 10-минутен режим на работа. С ПВ се отбелязва броят на минутите в този 10-минутен цикъл, в които заварчикът може да работи, преди апаратът да прекъсне работа за охлаждане.

На практика, дори апаратът да може да издържи 10-минутен цикъл непрекъсната работа, научно доказано е че, човек може да работи без прекъсване не повече от 60% от цикъла, а именно 6 минути. Така че за професионални модели ПВ-то рядко надвишава 60% при максимален ток и в повечето случай, това е напълно достатъчно.

Именно тук идва съществената разлика в цената на апаратите на пазара!

Например, комбинираният апарат на Miagtronic – RallyMig 160 A, при 2оC температура ще работи с 40% ПВ на пълна мощност от 160 А. Т.е. той ще изключи след 4 мин работа и ще се охлажда 6. Но, както споменахме по-горе, ако заварявате по-тънък метал и ви е нужен по-слаб ток, апаратът ще издържи повече. В пълният, 6-минутен цикъл, през който може да работите без прекъсване самият вие, апаратът може да работи на 145 А, а при 100% ПВ – апаратът няма да прекъсне работа за охлаждане през целия 10-минутен цикъл, ако е настроен на цели 135 А. Апаратът ще издържи, но ще издържите ли Вие?

Затова, четете етикета!

Степен на защита

При работата със заваръчния апарат той може да бъде подложен на всякакви вътрешни и външни условия. Затова, при избора е важно да се гледа неговата степен на защита. Тя се означава с двете латински букви IP. Обикновено след тези букви има две цифри, например IP 23 първата цифра (2) показва нивото на защита от твърди частици, а втората (3) показва защита от течности. Най-често срещаната степен на защита IP23 означава, че с апарата може да се работи във влажна среда, каквато е например мъглата или слаб дъжд. Малко по-водоустойчиви са апаратите със степен на защита IP23S.

Допълнителни функции

Освен всичко изброено, според спецификата на вашите заваръчни дейности може да се наложи да оборудвате вашия апарат и с допълнителни функции.

Например:

PFC – Power Factor Correction 

 Предпазва от пад на напрежението, ако ви се налага да работите с дълги захранващи кабели или да използвате напрежение от генератор.

Импулсно заваряване 

Импулсното МИГ/МАГ заваряване обикновено се използва за заваряване на алуминий. Създава концентрирана дъга и разлива добре заваръчния шев. Използва се още и за заваряване на черни стомани, като премахва изцяло отделените пръски.

При импулсното ВИГ заваряване, токът се дели на импулсен и фонов според зададената честота на импулса. Фоновият ток е проценти от импулсния ток. При заваряване с импулс имаме по-малка деформация при тънки материали под 1.0 мм.

Разгледайте още функции

Ако все още не можете да прецените какво ви е необходимо – и за това е измислено решение! Migatronic създаде серията SIGMA Select – модулни телоподаващи заваръчни апарати. Може да закупите базов телоподаващ апарат и постепенно да надграждате с необходимите за вашата дейност функции.

Add a Comment

Your email address will not be published.

− 3 = 7